logo_small

O nama

Proizvodnja

Proizvodni program

Galerija

Zaposlenja

Kontakt

O NAMA

Dobro došli!

Povijest drvne industrije u Slavoniji počinje još u 19. stoljeću kad je zabilježeno da na ovim prostorima djeluju mnogi privatni mali stolari. Prvi koji je otvorio tvornicu i započeo proizvodnju većih razmjera bio je Rudolf Kaiser 1865. godine. Njegov pomoćnik, Josip Povischil, odvojio se od njega 1884. godine i osnovao vlastitu tvornicu. Udruživanje Kaisera i Povischila uslijedilo je 1894. godine, a zajedno su radili sve do 1905. Tad se razdvajaju, a Povischil osniva tvrtku iz koje će kasnije nastati današnja Mobilia.

Nakon toga slijedi veliki razvoj tvrtke Povischil. Širi se proizvodni program, uvode se mnoge tehničke inovacije, vrlo napredne za početak 20. stoljeća. Tvrtka sudjeluje na sajmovima i izlaže svoje proizvode, povećava izvoz i posluje sa partnerima sa gotovo svih kontinenata, čime se svrstava u rang jedne od najjačih tvrtki Austro-Ugarske monarhije.

Josip Povischil umire 1938. godine, a njegova tvrtka nakon II. svjetskog rata, 1946. godine prelazi u državno vlasništvo. Za vrijeme Jugoslavije nastavlja se razvoj i modernizacija. Prateći trendove i zahtjeve potrošača i tržišta, tvrtka, sad pod imenom Mobilia, nastavlja učvršćivati svoju poziciju na tržištu i poboljšavati poslovne rezultate.

naslovna

Tijekom 1990-ih godina, tvrtka se prilagođava novonastalim globalnim promjenama i nastavlja poslovanje i svoju tradiciju dugu više od 125 godina.